Aboutaleb neemt afscheid van Carnisse en waarschuwt voor een nachtmerrie zoals in Ecuador

Gepubliceerd op 13 februari 2024 om 16:48

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is onder de indruk van zijn reis naar Zuid-Amerika. Hij was getuige van de verwoestende invloed van georganiseerde misdaad in landen als Ecuador. Tijdens een afscheidsbijeenkomst in Carnisse, waar hij drie jaar lang een werkplek had, deelde hij gisteren (maandag 12 februari) zijn ervaringen. 

Door Hulya Aydogan

Aboutaleb liet beelden zien van zijn verblijf in Quito, waar zwaarbewapende troepen de straten bewaken, en prijst zichzelf gelukkig dat de beveiliging in zijn stad nog relatief bescheiden is. Hij waarschuwde echter dat als er geen actie wordt ondernomen, Rotterdam dezelfde kant opgaat als Ecuador. 

Femke Halsema

Het gedachtegoed van zijn Amsterdamse collega Femke Halsema, die onder meer pleit voor het verstrekken van cocaïne op doktersvoorschrift en de verkoop van xtc op festivals, vindt Aboutaleb onuitvoerbaar en in strijd met internationale verdragen. Hij benadrukt dat effectieve maatregelen tegen drugscriminaliteit alleen mogelijk zijn als alle landen samenwerken, iets wat volgens hem onwaarschijnlijk is gezien de houding van grootmachten als China en Rusland. 

Peter R. de Vries

Minister Dilan Yesilgoz van Justitie en Veiligheid waarschuwde onlangs voor het instorten van onze rechtsstaat als gevolg van meedogenloze criminelen die niet terugschrikken voor omkoping, chantage en zelfs moord. De recente moorden op bekende Nederlanders als Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum zijn bekende voorbeelden. Hoewel de problemen in Nederland volgens een voormalig politiefunctionaris in Turkije nog relatief mild lijken, groeit de macht van drugscriminelen ook hier gestaag, met enkele individuen die honderden miljoenen euro’s verdienen in deze duistere industrie.

Ecuador

Tot een aantal jaren terug was Ecuador ook een relatief rustig land. In Ecuador groeien net zo veel cocaplanten als in ons land. Het is een drugs-doorvoerland met een haven. “Als de Amerikanen niet ingrijpen, nemen de criminelen Ecuador over.” Terwijl de georganiseerde misdaad een groeiende zorg is voor het land, lijkt het leven in sommige Rotterdamse wijken op het eerste gezicht relatief normaal. Echter, op slechts 50 kilometer afstand van de stad worden regelmatig jongeren gearresteerd die als ‘kindsoldaten’ fungeren voor drugssmokkelaars. Hoofdofficier Hugo Hillenaar benadrukt dat sommige van deze jongeren slechts 14 of 15 jaar oud zijn en herhaaldelijk worden gearresteerd, vaak nadat ze zijn betrapt op het illegaal betreden van haventerreinen om drugs door te voeren.

Niet snitchen

De angst voor represailles en het heersende ‘niet snitchen’-beleid onder zowel jongeren als volwassenen bemoeilijkt het politieonderzoek en draagt bij aan de ondermijning van de rechtsstaat. Bewoners van getroffen wijken lijken te berusten in de aanwezigheid van georganiseerde misdaad, met weinig openlijke verontwaardiging of actie. 

Verdachte activiteiten

Aboutaleb vroeg gisteren aandacht voor het belang van collectieve actie tegen georganiseerde misdaad. Hij prees aanwezigen voor hun inzet in de wijk en wees op de verantwoordelijkheid van burgers om verdachte activiteiten te melden. Hij erkende echter ook de noodzaak van een breder maatschappelijk debat over de oorzaken en mogelijke oplossingen voor dit groeiende probleem.

Nachtmerrie

In zijn afsluitende woorden waarschuwde Aboutaleb voor de dreiging van een situatie vergelijkbaar met die in Ecuador, waar georganiseerde misdaad de samenleving in haar greep heeft. “Het is een nachtmerriescenario.” Hij benadrukte het belang van vertrouwen en samenwerking tussen burgers en overheid in de strijd tegen deze nachtmerrieachtige realiteit. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.