Er is een zekere oppervlakkigheid ingetreden die de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken onvoldoende belicht, stelde schrijver Erdal Balci tijdens het Journalistiek Café afgelopen zaterdag in Dokhuis. Balci viel in voor Pieter Klok, hoofdredacteur de Volkskrant komt op 14 december naar het Journalistiek Café
"De opkomst van internet en sociale media heeft de diepgaande journalistiek in verdrukking gebracht. Ik mis heel erg het Vrij Nederland van mijn jeugd. Ik nam dan een hele dag om die lijvige, doordachte stukken te lezen. Jammer dat het tegenwoordig allemaal zo kort en snel moet. Hoe korter de journalistieke stukken, hoe zwakker de democratie van een land.”
In zijn 16-jarige correspondentschap in Turkije is Balci getuige geweest van hoe systemen van binnenuit uitgehold kunnen worden. In april 2025 zal Omroep HUMAN een documentaire uitzenden die gebaseerd is op zijn roman De gevangenisjaren (2021). Daarin beschrijft Balci over een onbekend Nederland waar de Turkse minderheid de cipiers zijn en de witte cultuurrelativisten het prikkeldraad op de muren van de poldergevangenis.
Balci onderstreept het gevaar dat onze democratie en rechtsstaat steeds verder afbrokkelen. In zijn analyse vergelijkt hij dit proces met de val van de democratie bij de Oude Grieken: een beschaving met sterke democratische wortels die werd verdrongen door de drang van de massa’s naar een dictatuur. In de geschiedenis heeft dat proces geleid tot duizend jaar Middeleeuwen. Overal in de wereld winnen autocraten en religieuze systemen aan terrein en is het tijd om ons af te vragen of we niet in een vicieuze cirkel zijn beland.
“Ik heb Europa moeten ontvluchten om Europeaan te worden,” zegt Balci over zijn periode als correspondent in Turkije. Hij keerde in 2015 terug naar Nederland. Vooral omdat de vrijheid van zijn dochters in het geding stond in het bewind van president Erdogan. Voor de Human-documentaire reisde Balci terug naar Turkije. De vooruitstrevende gitaarleraar die hij in Ankara had leren kennen, vond hij in een dorpje in Sivas. "Dat raakt me, een getalenteerde man die in feite door de politieke werkelijkheid van de hoofdstad verdrongen is naar de marge in de provincie."
Zowel Balci als columniste Harriet Duurvoort van de Volkskrant noemen het gebrek aan diversiteit op de Nederlandse redacties frappant.
Balci had tot vorig jaar ook een vaste column in de Volkskrant. “Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de column in de krant. Niet alleen mijn zegje te doen, maar ook heerlijk te balanceren tussen literatuur en journalistiek. Het was mooi om de kracht van literatuur in te zetten om de actualiteit te duiden.”
Hij werkt nu aan een roman met als hoofdpersoon een Franse oorlogsveteraan. Over het thema geeft hij nu niets prijs. Hij glimlacht: “Bij mij staat alles in het teken van de verdere ontwikkeling van de universele pen. Ook in dit boek wordt daar hard aan gewerkt.”
Door onvoorziene omstandigheden heeft Pieter Klok zijn bezoek aan het Journalistiek Café moeten verzetten naar zaterdag 14 december. Deze zaterdag 16 november is schrijver en journalist Erdal Balci te gast in het Dokhuis Rotterdam. Balci, voormalig correspondent en columnist voor de Volkskrant, staat bekend om zijn columns waarin hij de actualiteit op literaire wijze beschreef. De gevangenisjaren en De wedergeboorte zijn zijn laatste twee romans. In april 2025 zal omroep Human een documentaire uitzendingen die gebaseerd is op De gevangenisjaren .
Vooraf aan het gesprek met Balci zal kunstenaar Fenneke Hordijk, dochter van Leendert Hordijk die tijdens de razzia werd weggevoerd, de tentoonstelling 'Stemmen van de razzia' toelichten. In het kader van het 80-jarig jubileum van de razzia van Rotterdam en Schiedam in de Tweede Wereldoorlog brengt haar werk de verhalen van slachtoffers opnieuw onder de aandacht.
Een bijzondere zaterdagmiddag in h et Dokhuis, waar kunst, journalistiek en geschiedenis elkaar raken.
We kijken uit naar een boeiende middag! De bijeenkomst zijn gratis. Maaltijd van onze wijkkok Nil kost 10 euro.
Aanmelding verplicht: www.dokhuis.org
Het Journalistiek Eetcafé is tot stand gekomen met de steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
Reactie plaatsen
Reacties