Algoritmen bij opsporing fraude experimenteren met kwetsbare mensenlevens

Gepubliceerd op 17 februari 2024 om 09:00

🏆📊 Benieuwd naar het geheim achter prijswinnende datajournalistiek? 

Op woensdagavond 3 april waren de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken. Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen - deelden hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ze gingen in op hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen.

Fouten maken is menselijk, maar leren en veranderen is waar het om draait. Rotterdam liep voorop met het gebruik van een algoritme bij de opsporing van bijstandsfraude, maar dankzij het onderzoek hebben we kritisch kunnen kijken naar de mogelijke gevolgen. In 2021 stopte de gemeente met het gebruik van het risico-inschattingsmodel.

Het is een triomf voor ons allen! Een erkenning voor de vastberadenheid van onze onderzoeksjournalisten en de toewijding van het hele team, inclusief eindredacteur Melissa van Amerongen en Sascha Meijer van OPEN Rotterdam. Ze zijn terecht ongelooflijk trots op hun prestatie.

Het onderzoek, dat de derde prijs heeft gewonnen van de prestigieuze Philip Meyer Journalism Award, illustreert de kracht van samenwerking tussen Vers Beton, OPEN Rotterdam, Lighthouse Reports en Wired Magazine op internationaal niveau. Uit het juryrapport: "De jury merkte op hoe zelden nieuwsorganisaties toegang krijgen tot deze vaak eigendomslijnen van code, en hoe belangrijk ze zijn om overheden verantwoordelijk te houden voor hun acties."

Algoritmen #DataJournalistiek #Journalistiek #Rotterdam #Opsporing #Fraude

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.