Het Journalistiek Café laat gesprekken bloeien en ideeën ontluiken

In het hart van Carnisse schijnt een lichtpuntje van intellectuele uitwisseling en creatieve inspiratie: het Journalistiek Café. Om de twee maanden komen we samen op in het Dokhuis, dat dient als het bruisende podium voor onze bijeenkomsten. 

Het Journalistiek Café is niet alleen een plek waar journalisten, schrijvers en denkers samenkomen, maar ook een symbool van openheid en samenwerking. De keuze voor onze locatie weerspiegelt onze verbintenis met de lokale gemeenschap en onze bereidheid om samen te werken met andere maatschappelijke organisaties en verantwoorde partijen.

Met elke bijeenkomst streven we ernaar een inclusieve omgeving te creëren waar verschillende perspectieven samenkomen en waar nieuwe verbindingen ontstaan. Door samen te werken met partners die onze waarden delen, kunnen we onze impact vergroten en onze missie om openbaarheid en kritisch denken te bevorderen, verder uitdragen.

Het Journalistiek Café is meer dan alleen een serie bijeenkomsten; het is een platform voor groei, samenwerking en positieve verandering. We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan onze volgende bijeenkomst en zich te laten inspireren door de kracht van gezamenlijke dialoog en gedeelde ideeën.

Sluit je aan bij ons in Het Journalistiek Café, waar gesprekken bloeien en samenwerkingen ontluiken!

Je nieuwsgierigheid bevredigen, inspiratie opdoen, netwerken en bijpraten met een maaltijd?

Hülya Aydogan en Harriet Duurvoort, twee journalisten uit ons roemruchte volksbuurtje Carnisse op Zuid, nodigen jullie uit voor ons
Journalistiek Café in het Dokhuis, Doklaan 10 Rotterdam.

De bijeenkomst zijn gratis. Maaltijd van onze wijkkok Nil kost 10 euro.

Aanmelding verplicht: www.dokhuis.org

Het Journalistiek Café is tot stand gekomen met de steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Framing en feiten ten tijde van Wilders en Gaza

In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste, luidt een gevleugelde uitspraak. Hoe zorgt de hoofdredacteur Pieter Klok dat de Volkskrant relevant blijft in het veranderende medialandschap?Een gesprek met een gast, en daarna eten. Samen met Harriet Duurvoort ben ik op zoek naar de mens achter de journalist. Daarnaast komen een aantal actuele journalistieke kwesties aan het bod. Op zaterdagmiddag 14 december spreken we met de hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok ons Journalistiek Café in het Dokhuis. Klok moest zijn bezoek op 16 november verzetten door onvoorziene omstandigheden. Schrijver en journalist Erdal Balci viel voor hem in.Met elke bijeenkomst streven Hulya en Harriet ernaar een inclusieve omgeving te creëren waar verschillende perspectieven samenkomen en waar nieuwe verbindingen ontstaan. Door samen te werken met partners die onze waarden delen, kunnen we onze impact vergroten en onze missie om openbaarheid en kritisch denken te bevorderen, verder uitdragen.Het Journalistiek Café is meer dan alleen een serie bijeenkomsten; het is een platform voor groei, samenwerking en positieve verandering. We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan onze volgende bijeenkomst en zich te laten inspireren door de kracht van gezamenlijke dialoog en gedeelde ideeën.Sluit je aan bij ons in het Journalistiek Eetcafé, waar gesprekken bloeien en samenwerkingen ontluiken!De bijeenkomst zijn gratis. Maaltijd van onze wijkkok Nil kost 10 euro.Aanmelding verplicht: www.dokhuis.org

Lees meer »

De kracht van beelden die raken met Ahmet Polat

De zesde editie van het Journalistiek Eetcafé vindt plaats op een nieuwe locatie: Het Dokhuis. Op zondagmiddag 8 september is Ahmet Polat (Fijnaart, 1978) de gastspreker. Polat is sinds 1 mei 2023 hoofdredacteur van omroep HUMAN. Daarnaast is hij een gerenommeerd fotograaf, filmmaker, curator en heeft hij een nieuwsfotorubriek in het wekelijkse tv-programma Buitenhof. Het recente werk van Ahmet Polat is een theatrale presentatie: 'Meer dan duizend woorden'. Het is een innemend zelfportret van een 'lichtgevoelige jongen'.

Lees meer »

Wat raakt Frénk van der Linden?

Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni stond in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal. Te gast was dit keer meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden, naar aanleiding van het boek "Hoe besta je na" dat dit jaar uitkwam, en wat hij schreef samen met Pieter Webeling.

Lees meer »

Algoritmen bij opsporing fraude experimenteren met kwetsbare mensenlevens

Op woensdagavond 3 april waren de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken. Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen - deelden hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ze gingen in op hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen.

Lees meer »

Het signaleren van het abnormale is een journalistieke taak

Het Journalistiek Café in Rotterdam was weer het toneel voor een boeiende discussie over het abnormale te blijven signaleren. Sheila Sitalsing, bekend van haar scherpe commentaren in de Volkskrant, stond centraal tijdens deze derde editie van het café. De Universiteit voor Humanistiek bekroonde Sheila recent met een eredoctoraat voor de manier waarop zij het maatschappelijk debat mede vorm geeft. 

Lees meer »

Tara Lewis en haar journalistieke drijfveren

Op woensdag 6 december gaat journaliste Tara Lewis vertellen over haar drijfveren. Hoe verrijkt zij het journalistieke veld in Rotterdam en daarbuiten? Kom en laat je inspireren! Tara is freelance journalist bij VPRO Gids, NRC, Erasmus Magazine & Rijnmond. Ze studeerde Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit en Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam. Tara werkte tijdens en na haar studie voor huis-aan-huiskranten De Havenloods en Groot Vlaardingen.

Lees meer »

'Ik heb schrijnende dorst naar het overschone land'

Journalist en schrijver Nico Haasbroek gaat met Hulya Aydogan in gesprek over 'De val van Mehmet'. Met Aloali Kananpour en de gasten spreken we over #drugscriminaliteit en de gevolgen. Voor mijn tweede boek De val van Mehmet onderzocht ik de drie generaties Turkse Tilburgers, wietteelt, georganiseerde drugscriminaliteit en de verwevenheid van de onder- en de bovenwereld. In Tilburg startte ik toonaangevende bewustwordingscampagne tegen de wietteelt op zolders: Alin Teri, eerlijk verdiend brood. Onze gastvrijheid is bekend. Onze deur stond open voor iedereen die zich geroepen voelde. Met de alarmerende ontwikkelingen in Rotterdam gaf ik vanavond een introductie van Alin Teri in Rotterdam voor de #solidariteit en #saamhorigheid tegen drugscriminaliteit in Rotterdam."

Lees meer »

KOM UIT JE BUBBEL ETENTJE 13 augustus 2023: